Το κρύο μειώνει τη μέγιστη παραγωγή δύναμης από τους μυς
Ο εγκέφαλός σου στέλνει μήνυμα: Ο υποθάλαμος στέλνει μήνυμα στους μυς σου να παράγουν περισσότερη ενέργεια άρα και περισσότερη θερμότητα για να διατηρήσουν το σώμα σου ζεστό.
Τα δάκτυλα σου παγώνουν: Το σώμα σου για να μειώσει την απώλεια θερμότητας από το δέρμα σου μέσω της εφίδρωσης, τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια σου συστέλλονται, γι ‘αυτό τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σου είναι παγωμένα. Αυτή η συστολή, επίσης γνωστή ως αγγειοσυστολή, μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, αντί να σπρώχνει το αίμα προς το κέντρο του σώματός σου και γύρω από τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά σου. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται συνήθως στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών και των αυτιών.
Τρέμεις: Καθώς τρέχεις, μπορεί να αισθανθείς την καρδιά σου να χτυπάει πιο δυνατά, καθώς προσπαθεί να σε διατηρήσει ζεστή και να υποστηρίξει την προπόνησή σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και μόλις ζεσταθείς, θα σταματήσεις να τρέμεις από το κρύο ενώ η καρδιά σου θα αρχίσει να χτυπά φυσιολογικά ακολουθώντας την ένταση της προπόνησής σου.
Χάνεις γρήγορα ενέργεια: Το τρέξιμο στο κρύο επηρεάζει αρνητικά τη μυϊκή λειτουργία, μειώνοντας τα αντανακλαστικά και προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από τους μυς και τον εγκέφαλο. Το κρύο μειώνει τη μέγιστη παραγωγή δύναμης από τους μυς.
Το σώμα αντισταθμίζει αυτό το φαινόμενο με μεγαλύτερη επιστράτευση των μυϊκών ινών ταχείας συστολής, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς κατανάλωσης του μυϊκού γλυκογόνου και επισπεύδοντας τον μυϊκό κάματο.
Κατά το τρέξιμο στο κρύο με μέγιστες επιβαρύνσεις, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθούν, μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Έτσι οι εγκεφαλικές λειτουργίες και η επιδεξιότητα των αθλητών μπορεί να μειωθούν σημαντικά.
Γι΄ αυτό χρειάζεται να προσαρμοστείς στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο εγκλιματισμός στο κρύο μπορεί να ελαττώσει αυτά τα φαινόμενα και να βελτιώσει τη μυϊκή απόδοση κατά το τρέξιμο στο κρύο.
“Τρέχει” η μύτη σου: Ο ψυχρός αέρας δεν έχει σχεδόν καθόλου υγρασία και στεγνώνει οτιδήποτε αγγίζει. Όπως μπορείς να φανταστείς η μύτη σου είναι ένα από αυτά. Η καταρροή της μύτης είναι αντίδραση του σώματος που προσπαθεί να την ανακουφίσει από την ξηρότητα, διατηρώντας έτσι ενυδατωμένα τα ρουθούνια σου.
Δυσκολεύεσαι στο τρέξιμο: Έχεις νιώσει ποτέ ότι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δυσκολότερο; Υπάρχει εξήγηση γι ‘αυτό. Στις χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα σου πρέπει να εργάζεται υπερωρίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ψηλά. Ακόμη και το ρίγος – που είναι μια σειρά ακούσιων συστολών των μυών που προορίζονται για τη θέρμανση του σώματος – καταναλώνει πολύτιμη αποθηκευμένη ενέργεια, αφήνοντας λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για το τρέξιμό σου. Με άλλα λόγια, η διαδρομή που κάνεις το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολη τον χειμώνα.
Αυξάνεται ο μεταβολισμός σου: Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το μεταβολικό σου ρυθμό και την ικανότητα καύσης θερμίδων – plus για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν.
Νιώθεις πόνο στους πνεύμονες: Νιώθεις ότι οι πνεύμονές σου παίρνουν φωτιά καθώς εισπνέεις τον ψυχρό αέρα; Αυτό που νιώθεις δεν προέρχεται από τους πνεύμονές σου. Το σώμα σου είναι εξοπλισμένο για να ζεσταίνει τον κρύο αέρα καθώς ταξιδεύει μέσα σου και από τη στιγμή που φτάνει στους πνεύμονές σου έχει ήδη προσαρμοστεί με την εσωτερική σου θερμοκρασία. Η αίσθηση καψίματος που νιώθεις είναι στην τραχεία, η οποία, όπως και η μύτη, στεγνώνει από την έλλειψη υγρασίας του αέρα.
Σφίγγουν οι μύες σου: Οι μύες συχνά σφίγγουν το χειμώνα, ανεξάρτητα από το τι κάνεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να συστέλλονται τόσο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες όσο μπορούν σε θερμότερες. Στις ψυχρές θερμοκρασίες απελευθερώνεται λιγότερο οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη, και ως εκ τούτου λιγότερο οξυγόνο είναι διαθέσιμο για τους μυς σου, γεγονός που τους κάνει δύσκαμπτους.
Πηγή: govastiletto.gr